divendres, 24 de juny del 2011

La Banda interpreta aquest divendres versió íntegra de La Patum arranjada per Joan Baptista Lambert



El concert de Patum, que ja ha esdevingut tradicional dins la programació de les festes del Corpus berguedà, ha fet pedagogia explicant qui eren alguns dels personatges més importants pel que fa a la música de la nostra festa; ara ja sabem, doncs, que Joan Baptista Lambert i Caminal va ser l'encarregat, el 1930, de realitzar una revisió de les partitures que, fins aleshores, es tocaven a la plaça i ho va fer amb un èxit relatiu perquè, el mateix any, quan la Banda dels Mossos d'Esquadra va interpretar aquells nous arranjaments el dijous de Corpus, no va aconseguir l'èxit que devia voler. De fet va ser un fracàs rotund. Amb els anys vindran més revisions d'aquestes partitures com les que van fer la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga, les que en va fer Francesc Garcia Carretero, la gran i indispensable aportació de Ricard Cuadra recuperant i instrumentant el que a l'època es va denominar música oblidada de la Patum, o els arranjaments i revisions quantioses que n'ha fet Sergi Cuenca. Molta feina feta per tots plegats.
Francesc Garcia Carretero ens comenta que un dia, potser va ser el 1980, va entrar al despatx de l'aleshores regidor Josep Carreras i ens diu que sobre la taula hi tenia unes partitures que el van encuriosir; se les va mirar i, aquell mateix any la banda de l'escola de música va interpretar en algun lloc ell Ball de l'àliga i els Nans vells amb l'arranjament del mestre Lambert com a mostra del seu treball tan adient per acompanyar la Patum; de fet, això últim, ens ho aporta Joan Cortina en un article al Regió 7 del 5 de juny del 1980. Precisament volia arribar a parlar de la banda de l'escola de música que sembla haver-se situat com a pedrera més o menys sòlida dels músics de la nostra festa. De fet, aquesta formació, segons el mateix article de Joan Cortina, va ser fundada el 1977 sota la iniciativa de Francesc Garcia Carretero i sota la direcció de Marià Miró i Alsina i, ens diu l'article, van tocar la Patum del 1976 i tocarien la del 1980; tot i així, si fem una repassada als programes de la Patum no veiem la banda de l'escola fins el dimecres de Patum de l'any 1981 i, dels anys 1976 i 1980 ens diu que van tocar, respectivament, la Cobla Pirineu i la Cobla Ciutat de Berga. Confús tot plegat. De fet, la pròpia història i trajectòria de la banda de l'escola patirà molts alts i baixos i no serà clarament fins el 1997 que, després de l'impuls aleshores indispensable que Ricard Cuadra va donar als conjunts instrumentals de l'escola, es podrà consolidar la formació, tasca que recaurà amb èxit sobre Sergi Cuenca que en serà el director, juntament amb Xavier Planes en algun període, fins l'any 2008. De fet, a partir del 1997 la banda de l'escola ha interpretat la Patum Infantil i la Patum de la Llar Santa Maria de Queralt de manera ininterrompuda.
Amb la formació ara ja molt consolidada gràcies al treball dels professors del centre i dels directors que ha tingut aquesta formació ens disposem, per celebrar el 40è aniversari de l’Escola, a intentar ensordir els xiulets que es devien emportar els Mossos quan van interpretar els Turcs i Cavallets del mestre Lambert en aquella Patum del 1930. Amb el vistiplau de la Patum Infantil, amb qui l'Escola té una excel·lent relació, podrem escoltar els arranjaments del mestre Lambert a la Patum Infantil de lluïment, alguns dels quals fa 81 anys que no s'interpreten en una Patum a la plaça. Serà una banda amb 29 músics, com la dels mossos d'esquadra però sense ser-ne. Començarem la Patum amb l'Himne de Berga de Biscarri arranjat per Sergi Cuenca, després els Turcs i Cavallets del mestre Lambert, a continuació les Maces de Joan Trullàs amb revisió de Sergi Cuenca, i continuarem amb el Ball de l'àliga, els Nans vells, el Ball de gegants importat o Gaita gallega i els Nans nous de Lambert. Acabarem amb el Tirabou, arranjat pel mestre Lambert, el Vals-jota arranjat per Sergi Cuenca, La Patumaire de Lluís Sellart i instrumentació de Ricard Cuadra i el Patumaire revisat per Sergi Cuenca. Intentarem no deixar-nos emportar per l'eufòria tocant massa tirabols i que no haguem de ser el centre de la polèmica per aquest motiu com ja va passar el 1980 quan, pel que sembla segons el Regió 7 del 6 de juny del 1981, la Banda de l'escola va gosar tocar 11 tirabols! Ara 11 serien pocs. Bona Patum!