dilluns, 6 d’octubre del 2014

Avui hem començat un projecte de música comunitària a l'Escola de Santa Eulàlia

Aquest curs l’Escola Municipal de Música de Berga s’atreveix amb un nou repte iniciant un projecte de música comunitària amb l’Escola de Santa Eulàlia. Es tracta d’un projecte consistent en la creació d’una orquestra de corda amb els nens i nenes de l’aula de 4t de primària, alumnat que no ha cursat mai estudis musicals fora dels ensenyaments de règim general i que començaran directament tocant un instrument de corda fregada com el violí, la viola o el violoncel. Aquest matí ha tingut lloc la primera classe i s'ha presentat públicament la iniciativa.

Aquest projecte neix amb l’objectiu d’oferir nous recursos per abordar les realitats de l’entorn de l'alumnat a partir de l'aprenentatge artístic, desenvolupar habilitats instrumentals a mitjançant el violí, la viola i el violoncel i potenciar la cohesió social partint sempre de l’excel·lència en les activitats i la interacció entre el centre, les famílies i la ciutat. Els nens i les nenes aprendran a tocar els instruments i aquest serà el vehicle de transformació de la seva realitat, involucrant directament les famílies i l’entorn del projecte. Amb aquesta voluntat doncs, l’AMPA de l’Escola Santa Eulàlia també s’ha implicat en el projecte, sufragant les despeses del 50% dels instruments que s’han comprat, juntament amb l’EMMB, que n’ha assumit l’altre 50%. 

Des de l’EMMB es va proposar la idea a l’Escola Santa Eulàlia perquè a banda de ser una escola pública, es buscava que hi hagués una única línia educativa d’aquest curs, circumstància que només es donava en aquesta escola, que compta amb un grup classe de 25 alumnes. Així ho explica el cap d’estudis de l’EMMB, Josep Comellas: “Es va optar per Santa Eulàlia com a centre públic que per començar ens permetia fer-ho amb un grup reduït. Ells de seguida van veure molt bé el projecte i l’hem volgut tirar endavant perquè entenem l’EMMB com un servei públic i per tant, entenem que tot el que fa ha de tenir impacte a la ciutat, i aquest és una manera més”, assegura. 

Segons l’EMMB, la idea és complementar les estructures del sistema educatiu formal educant no només des d’un punt de vista instrumental sinó també amb la finalitat de vetllar pel desenvolupament de competències socials, comunicatives i relacionals dels seus destinataris, crear espais de cooperació entre els agents implicats (alumnat, famílies, entitats de la ciutat) i generar processos de reflexió individual i col·lectiva.

En aquest context i entenent que la música és una font inexorable de creixement personal i de l'entorn, des de l’EMMB es concep el projecte d’aprenentatge com un model alternatiu i innovador de transformació social. 

Per portar a terme aquest projecte, es comptarà amb professorat de l’àrea de corda de l’Escola Municipal de Música de Berga i amb la professora de música de l’Escola de Santa Eulàlia. Prèviament s’han fet sessions de formació que han estat impartides per integrants del projecte 4Cordes de l’Escola Municipal de Música de Mataró, un dels varis projectes de música comunitària que existeixen arreu del territori català que s’ha pres com a referència. 

L’orquestra encara no té nom definit ja que es decidirà amb la participació del mateix alumnat. Està previst que es pugui fer un primer concert el mes de desembre i des de l’Escola Municipal de Música també es treballarà per integrar aquest conjunt instrumental amb els altres que existeixen dins dels programes educatius del mateix centre.