dimecres, 15 d’octubre del 2014

La Banda participa a Arbúcies en unes jornades de patrimoni immaterial

Aquest dissabte, 18 d’octubre, la vila d’Arbúcies acollirà l’acte de celebració de la inscripció del projecte ‘Metodologia per a l’inventari del patrimoni cultural immaterial a les reserves de la biosfera: l’experiència del Montseny’ al Registre de Millors Pràctiques de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, inscripció que es va fer el 4 de desembre de 2013.

Dins d'aquestes jornades, la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, dirigida per Jordi Sabata, oferirà un concert a les 18.00 h. en el qual els espectadors podran escoltar un salt complert de Patum. El concert es celebrarà a la Plaça de la Vila.

Aquest projecte es va fer entre els anys 2009 i 2012 a mans del Centre UNESCO de Catalunya amb la col•laboració del Parc Natural del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny ‘la Gabella’, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

Partint del fet que l’article 12 de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural immaterial de la UNESCO recomana elaborar inventaris de patrimoni cultural immaterial (PCI), el projecte es proposà la realització d’un exhaustiu inventari de PCI a la zona del Montseny, la qual l’any 1978 fou declarada Reserva de la Biosfera. Així, l’objectiu principal del projecte fou el de vincular la Convenció de PCI amb el Programa sobre l’Home i la Biosfera, ambdós de la UNESCO, relacionant i emfatitzant els vincles existents entre els patrimonis cultural i natural, i plantejant la identificació, la promoció i la protecció del patrimoni cultural com una eina al servei d’un model de desenvolupament social i econòmic sostenible.

El Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO és una de les tres llistes que recullen exemples del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, juntament amb la Llista Representativa i la Llista de Salvaguarda Urgent.

L’acte de celebració de la inscripció d’aquest projecte al Registre de Millors Pràctiques de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals, per la Diputació de Girona i per la Diputació de Barcelona, i hi col•laboren l’Ajuntament d’Arbúcies, el Museu Etnològic del Montseny ‘La Gabella’ i el Centre Unesco de Catalunya, així com també diferents entitats culturals com el Patronat Municipal de La Patum i l’Escola Municipal de Música de Berga.

Al matí, al Museu Etnològic del Montseny (c/ Estenedor, 5), hi haurà la presentació del nou número de la Revista d’Etnologia de Catalunya, dedicada al patrimoni cultural immaterial i amb un apartat específic dedicat a La Patum; la presentació de la web de l'inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny amb el lliurament de diplomes a les entitats i persones que hi han participat i una taula rodona sobre ‘La gestió del patrimoni cultural immaterial, una oportunitat de futur’.

Al migdia, a la plaça de la Vila d’Arbúcies, hi haurà actuacions castelleres de la Colla Xics de Granollers i de la Colla Sagals d’Osona. I a la tarda, a la mateixa plaça, hi haurà l’actuació de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, que interpretarà un salt complert de Patum; la ballada del Tirabou de Gaserans i l’actuació de la Cobla l’Arbucienca.

Font: Ajuntament de Berga i Patronat Municipal de La Patum