dijous, 8 d’octubre del 2015

Avui s'ha presentat el projecte dels Superfilharmònics, que aquest any s'amplia a tres noves escoles.

El projecte d’orquestres escolars, batejat amb el nom de ‘Superfilharmònics’, creixerà substancialment aquest curs 2015-2016. El curs passat es va iniciar una prova pilot a l’Escola Santa Eulàlia de Berga i enguany s’ampliarà a tres nous centres, Sant Joan i La Valldan de Berga i l’Escola Pública de Gironella. Els grups també augmenten substancialment perquè passen d’un a set i es preveu que en aquest projecte hi puguin participar uns 140 alumnes, una diferència important respecte els 24 del curs passat.

‘Superfilharmònics’ és un projecte que porta la música directament a les escoles de primària a través d’orquestres escolars. Els nens i nenes aprenen a tocar un instrument dins del conjunt instrumental, sense necessitat de cursar assignatures teòriques o classes individuals. La majoria de grups seran orquestres de corda amb violins, violes, violoncels i contrabaixos però a l’Escola La Valldan enguany es començarà el projecte amb instruments de vent.

L’Escola Municipal de Música aporta el professorat per a desenvolupar el projecte, que compta sempre amb el suport del/la mestre especialista de música de cada centre. Pel que fa als instruments, les diferents associacions de mares i pares n’han comprat els necessaris, una inversió que aquest curs ha estat en el cas dels tres nous centres que s’hi incorporen d’uns 7000€.

A través d’aquestes orquestres, des de l’Escola Municipal de Música de Berga s’intenta donar l’oportunitat de tenir un contacte amb la música durant un tram del seu programa d’estudis, una iniciativa molt ben valorada per part de l’equip de govern. Així ho manifesta la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia: “Per nosaltres aquest és un projecte molt interessant ja que permet acostar a tots els nens i nenes de Berga la música de manera professional i trencant els esquemes que històricament han fet que gaudir d’aquesta disciplina s’hagi considerat elitista. Per tant, des de l’Ajuntament de Berga recolzem totalment aquesta iniciativa que permet que tots els nens i nenes de Berga puguin gaudir de la música i del bagatge cultural i de valors que el contacte amb aquesta suposa”, assegura.

En la mateixa línia, el director de l’EMMB, Xavi Llobet també ha remarcat el caràcter democratitzador de la iniciativa de cara a facilitar l’accés als estudis musicals i abastar una part de la població que tindria difícil l’accés als ensenyaments musicals. Una realitat que ja han pogut constatar les escoles que han apostat per aquest projecte i que conceben com una molt bona experiència i una oportunitat a la vegada de cara l’alumnat.

Aquest projecte no és únic al país. Les escoles de música que porten a terme iniciatives amb els centres de règim generals, s’agrupen sota el nom de ‘Moviment UIUI’ (Un Infant Un Instrument).