dilluns, 8 de febrer del 2016

Mor Joan Rafart, creador de la Patum Infantil

Fotografia: Regió7
Dissabte va morir en Joan Rafart i Montraveta, el creador de la Patum infantil. Nascut a Berga l’any 1923, ens ha deixat després d’una llarga vida dedicada a la seva ciutat i a la seva festa gran.

Fou a mitjans de la dècada de 1950 de la passada centúria quan, a partir d’un gegant que va fer per a les seves filles, va donar peu a la creació de la Patum infantil, veritable escola i forja de patumaires i berguedans que es va acabar institucionalitzar l’any 1956. 

La ciutat de Berga va reconèixer la seva dedicació amb el lliurament del Premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular (1994) i la Medalla d’Or de la Ciutat (2008), i la UNESCO va avalar la vàlua de la seva creació tot indicant que la Patum infantil era un dels elements cabdals per tal de veure garantida la continuïtat de la tradició a l’hora d’atorgar a La Patum el reconeixement com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

L’enterrament d’en Joan Rafart serà aquest dilluns, a 2/4 d’11 a l’església parroquial de Santa Eulàlia.

L'Escola Municipal de Música, estretament lligada a la Patum infantil ja que des de fa dècades som els encarregats de posar-hi la música en directe a través de la Banda del centre, es vol sumar al dol per la pèrdua d'en Joan Rafart. Membres de la banda de l'EMMB seran a l'enterrament per retre el darrer homentatge al berguedà il·lustre que ens va deixar aquest cap de setmana.