dijous, 4 de febrer del 2016

Avui s'ha presentat el Cicle de Música per a la Ciutat


L’Escola Municipal de Música torna a presentar el Cicle de Música per a la ciutat, una activitat consistent en una sèrie de concerts organitzats per la mateixa EMMB amb la col•laboració de l’Ajuntament de Berga i l’AMPA de la mateixa escola i que començarà el proper diumenge i s’allargarà fins el mes de juny.

El Cicle comptarà amb 8 concerts, la majoria dels quals protagonitzats per formacions de l’Escola Municipal de Música de Berga però alguns d’ells amb formacions convidades. A més, alguns dels concerts tindran relació amb el centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt i amb el projecte Berga Ciutat Escenari.

El primer dels concerts, que es farà el diumenge que ve dia 14 de febrer porta per títol ‘Música en Comunitat’ i es podrà veure a les 6 de la tarda al Teatre Municipal de Berga. Així, Albert Gumí (clarinetista i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya) i Queralt Roca (clarinetista i professora del Conservatori de Música de Terrassa) presentaran un projecte que busca elements que permetin unir diferents col·lectius a través de la música. En aquest concert hi participarà el grup Tirabol, format pels mateixos Albert Gumí i Queralt Roca però també per persones amb discapacitat intel·lectual i a la segona part, l’orquestra de l’EMMB, els Superfilharmònics de l’Escola Santa Eulàlia (una orquestra formada dins del projecte “Superfilharmònics” d’orquestres escolars de l’EMMB) i membres del Taller Coloma s’uniran per interpretar cinc peces composades pel mateix Albert Gumí. Segons el mateix director de l’EMMB, Xavi Llobet, “Serà una experiència que permetrà comprovar com diferents persones, amb diferents capacitats, poden unir-se i fer música plegats”, detalla. A banda, aquest concert és també un dels que formaran part dels actes de Queralt 2016 i els fons recollits aniran a parts iguals pel entenari de la Coronació i també per ampliar la formació musical al Taller Coloma.

El Cicle seguirà el dissabte dia 20 amb ‘Els Guillems i la història de la música’, que es podrà veure a les 6 de la tarda a l’Ateneu d’Avià, sent així la primera vegada d’aquest Cicle que un concert es fa fora de la ciutat. L’aula de violoncels i el grup de cant coral de l’Escola Municipal de Música de Manlleu presentaran un recorregut per la història de la música. En aquest concert hi col·laboraran també alumnes de l’EMMB i està molt recomanat per al públic familiar.

El tercer dels concerts es farà el dissabte 19 de març a 2/4 de 10 de la nit en què el Quartet Brossa amb la col·laboració de l'Orquestra de l'EMMB presentarà ‘Músiques de l'Holocaust’, una acció musical (text i música) concebuda majoritàriament a partir de material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les mateixes víctimes. Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi feien enregistraments de les cançons populars cantades per les seves víctimes per tal de no extingir, amb la seva mort, les seves tradicions. Brossa Quartet de Corda proposa un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l'Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara o mediterrània, BQC fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. I de pas, convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real

El divendres 25 del mateix mes es farà el tradicional concert de Setmana Santa, que enguany comptarà amb un convidat d’honor: L’Orquestra d’Amics de la UNESCO-Catalunya dirigida pel reconegut violinista Gonçal Comellas. Arrel d’un projecte de gira de concerts solidaris, la coral de l’EMMB s’unirà a l’orquestra de la UNESCO per oferir fragments de les passions segons Sant Joan i segons Sant Mateu de J.S. Bach. Aquest concert està promogut per Càritas Berga i tots els beneficis aniran per a aquesta entitat. el concert es farà a 2/4 de 8 del vespre a l’Església de Sant Pere.

El Cicle seguirà el diumenge 24 d’abril amb les Escoles Municipals de Música de Berga, Puigcerdà i La Seu d'Urgell que presentaran el 7è Projecte Simfònic, dirigit per Oleguer Aymamí. Aquest projecte, per primera vegada incorpora les escoles de música del futur Conservatori de Música dels Pirineus. El repertori presentat és molt variat amb una obra troncal, la Suite de Les Indes Galantes de Rameau, que dialoga amb peces de músics d’àmbits temporals i geogràfics força distants. Aquesta diversitat estilística a l’entorn de Les Indes Galantes té com objectiu experimentar una de les idees fonamentals d’aquesta òpera-ballet emblemàtica de l’època del rococó: estimar i dansar arreu del món. El dia abans, el 23, es farà també una sessió d’aquest concert a La Seu d’Urgell.

El dissabte 30 d’abril a les 6 de la tarda l’Espai Pati de l’Escola Municipal de Música de Berga acollirà la Banda i la Banda Jove de l’EMMB que s’uneixen per oferir un concert format bàsicament per música catalana o també per música escrita per autors com Benjamin Britten sobre Catalunya. Aquest concert s’oferirà a l’espai de sota l’escola, a l’aire lliure, un lloc recentment arranjat i que també formarà part del projecte de ‘Berga Ciutat Escenari’.

Ja al maig, el diumenge dia 14 sota el títol ‘Cançons de Mar’ la Coral Infantil de l'Escola Municipal de Música de Berga presentarà un concert amb un repertori que viatja a través de diferents estils i èpoques, sempre amb una temàtica relacionada amb el món mariner. Serà a les 6 de la tarda al Teatre Municipal de Berga.

El darrer dels concerts es farà el diumenge 19 de juny al Teatre Municipal de Berga a les 6 de la tarda. Serà ‘Queralt! (un petit musical)’, una obra creada per celebrar els 100 anys de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Així ho explica el director de l’EMMB: “Des de l’EMMB s’ha volgut oferir un concert amb música que pugui ser interpretada per nens i nenes de 6 a 11 anys i així contribuir a la celebració del centenari de Queralt”, detalla. Amb aquesta voluntat, a partir d'un conte escrit per Xavier Gonzàlez-Costa, Robert Agustina ha escrit una musica pensada per cantar-la i tocar-la amb els nens i nenes de l'Escola Municipal de Música de Berga. En aquest cas doncs, és l’estrena d’una obra d’encàrrec que tindrà també una plasmació en un llibre i un CD ja que el mateix dia de l'estrena es posarà a la venda un conte amb l'enregistrament, il·lustrat per la pintora Bet Calderer.

Totes les entrades del Cicle ja es poden comprar a través de la web Tincticket.com i els alumnes de l’EMMB tenen entrada gratuïta a tots els concerts.