dijous, 23 de novembre del 2017

La cobla participa a l'aniversari de la proclamació de La Patum patrimoni de la humanitat

Aquest divendres a les 20.00 h. la cobla participarà al 12è. aniversari de la proclamació de La Patum com a obra mestra del Patrimoni material i immaterial de la humanitat.

París, 25 de novembre de 2005. Un jurat format per setze personalitats internacionals es reuneix per escollir les candidatures guanyadores que opten a ser reconegudes com a obres mestres del patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la UNESCO. Entre les propostes presentades per diversos estats d’arreu del món s’inclou la festa de La Patum, la qual, aconsegueix l’esmentada distinció. Des d’aleshores, la ciutat de Berga ha celebrat l’efemèride anualment a través d’activitats al voltant de la històrica data de la proclamació. 

Enguany, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de La Patum han organitzat un esdeveniment per a retre homenatge a diverses persones que han estat vinculades a la festa. Es tracta d’un acte que té l’objectiu de recuperar la memòria oral de la festa a través de l’enregistrament de testimonis en format audiovisual per a transmetre el coneixement de la festa a les properes generacions, tal com es va fer l’any passat. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que la proposta pretén “donar a conèixer la festa i mantenir-la viva a través del relat de persones que han viscut moments i canvis substancials de la festa”. En aquesta ocasió, el Patronat de La Patum ha decidit homenatjar a Gregori Capdevila “Mixu”, ex cap de colla de la Guita Grossa i Pep Carreras, regidor de Cultura del primer govern democràtic de l’Ajuntament de Berga després del franquisme. Segons ha comentat Jordi Selga, vocal patumaire del Patronat i membre de la comparsa de la Guita Grossa, “la voluntat del Patronat de La Patum és donar continuïtat a la celebració i obtenir material gràfic d’interès que pugui ser útil per a difondre la festa berguedana”. 

L’acte de celebració de l’aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat es realitzarà el proper divendres, 24 de novembre, a les 8 de la tarda a la Sala Casino de Berga. El cap de colla dels Nans Vells, Òscar Guijarro, ha estat l’encarregat de desvetllar els detalls de l’acte que serà obert a tothom i estarà conduït pel comunicador, Fermí Riu. L’esdeveniment consistirà en la projecció dels vídeos i posteriorment es realitzarà l’entrega d’un obsequi als protagonistes de la jornada. L’acte finalitzarà amb una actuació musical a càrrec de la Cobla l’Escola Municipal de Música de Berga.